De btw-aangifte en verkoopfacturen

Nico-document-min

Vorige week begon ik met een praktische handleiding voor je aangifte omzetbelasting. Korte samenvatting: omzetbelasting of btw is een belasting over het verschil in waarde tussen je verkopen en je inkopen. Vandaag kijk ik meer in detail naar de verkoopfacturen.

De btw in je verkopen

Over je verkopen moet je in het algemeen btw berekenen en die afdragen. Als je een dienst verkoopt voor 100 euro en het tarief voor die dienst is 21%, dan breng je 121 euro in rekening, houd je zelf 100 euro en draag je 21 euro af aan de Belastingdienst. Het tarief kan ook 6% zijn, bijvoorbeeld voor voeding en fietsreparaties. Je dienst of product kan zelfs vrijgesteld zijn van omzetbelasting. Dat is onder andere zo bij verzekeringen en bepaalde soorten van onderwijs. Dat moet je dus voor de verkoop uitzoeken op de website van de Belastingdienst.

Verlegging van btw

Er zijn situaties waarin niet jij als verkoper de omzetbelasting over het verkoopbedrag afdraagt, maar de koper. Dat is bijvoorbeeld zo als je onderaannemer in de bouwsector bent of levert aan een ondernemer in een ander land. Dan maak je een factuur zonder btw, schrijf je erop “btw verlegd” (in het geval van onderaanneming) of een andere verplichte standaardtekst, en het btw-nummer van de afnemer. Je geeft deze “verlegde” of “Europese” omzet gescheiden van de andere omzet aan.Verkoopfacturen met btw

Eisen aan verkoopfacturen

Er zijn ook bepaalde voorwaarden waaraan verkoopfacturen moeten voldoen. Zo moet je bedrijfsnaam en adres erop staan en die van je afnemer, en je btw-en KvK-nummer. Je facturen moeten ook opvolgend genummerd zijn. De volledige lijst met factuureisen vind je bij de Belastingdienst.

In het begin is dat dus even opletten, maar als je eenmaal hebt uitgezocht of laten uitzoeken welk tarief voor jouw product of dienst geldt en wat er op je factuur moet staan, gaan de volgende facturen een stuk makkelijker.

Factuur- of kasstelsel?

Het kan ook zijn dat je je opbrengsten niet op basis van facturen per bank ontvangt, maar vooral per kas. Dan pas je het kasstelsel toe, waarbij je per dag en per btw-tarief de kasopbrengsten bijhoudt. Dit is verplicht voor (web-)winkeliers, schoenmakers, kappers, horecabedrijven en vergelijkbare bedrijven en verder voor alle ondernemers die meer dan 90% van hun omzet van particulieren ontvangen. Je moet dan ook elke dag je kasboek bijhouden, het saldo controleren en van de controle een aantekening maken. Wil je als winkelier liever je administratie voeren met verkoop- en inkoopfacturen en niet op basis van je kasboek, dan moet je daarvoor ontheffing vragen bij de Belastingdienst!

Over het totaal van je verkopen in de aangifteperiode draag je de ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Bij de aangifte over de maand mei gaat het dus om de btw in de in mei verstuurde facturen OF om die in de in mei ontvangen kasopbrengsten.

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter