De jaarrekening opstellen voor jouw onderneming

De jaarrekening, ook wel "de jaarcijfers", is een handig instrument om te zien hoe je onderneming zich heeft ontwikkeld en hoe het aan het aan het eind van een jaar voor staat. De gegevens op de jaarrekening heb je nodig voor je aangifte inkomstenbelasting en, als je een bv hebt, voor de aangifte vennootschapsbelasting.

Waaruit bestaat de jaarrekening?

De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

  • De balans: een overzicht van alle nog te ontvangen en te betalen bedragen (vorderingen en schulden) op een bepaalde datum, vaak 31 december. Het saldo van deze bedragen is het verworven of opgebouwde vermogen van de onderneming, het ondernemingsvermogen.

 

  • De resultatenrekening of winst- en verliesrekening: alle kosten voor je onderneming tegenover alle opbrengsten uit je onderneming op een rij. Dit verklaart de ontwikkeling van het ondernemingsvermogen in het betreffende jaar.

 

  • Een toelichting op beide

Het opstellen van de jaarrekening uitbesteden?

Met een goed boekhoudprogramma kun je als kleine ondernemer veel zelf. Maar als er één klus is waarvan we je aanraden om hem aan een expert met vakkennis over te laten, dan is het het opstellen van de jaarrekening. Het zit inbegrepen in onze abonnementen. Heb je geen abonnement, dan stellen wij graag je jaarrekening voor je op.

  • Kleine eenmanszaken € 315
  • Grote eenmanszaken € 475
  • Kleine bv's € 525
  • Grote bv's € 685

Prijzen zijn excl 21% btw en gelden bij een al volledig ingeboekte administratie.

Financieel vooruitkijken

Een slimme ondernemer kijkt vooruit! Weet je hoeveel inkomstenbelasting je over dit jaar moet betalen, dan kun je daar gedurende het jaar alvast geld voor opzij. Je kunt daarvoor een berekeningsmodel aanvragen.

Zijn bv's verplicht hun jaarrekening te publiceren?

Dat is een vraag die wij vaak krijgen. Lees hier alles over in mijn blog 'Jaarrekening bv'.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op groei.