Annemiek Bongers: Samen maken we de stad groener en socialer

Administratie uitbesteden stichtng en vereniging De Tussentuin maakt openbare ruimtes in Rotterdam groener

Klant aan het woord: Annemiek Bongers, Stichting Tussentuin en Coöperatie Tussentuinen

 

“Er is veel buitenruimte in de stad die officieel van iedereen is, maar waarvoor niemand zich verantwoordelijk voelt. Deze ruimte kan groener, maar ook socialer. Met Stichting Tussentuin vormen we min of meer anonieme gemeenschappelijke buitenruimten om tot collectieve tuinen. Dat doen we door samen met omwonenden naar de ruimte te kijken, plannen te maken om er een groenere plek van te maken waar zij graag komen. Vaak voeren we dit dan samen met de bewoners uit. De stad wordt er groener door – en dus gezonder en beter bestand tegen klimaatveranderingen – maar ook socialer. Mensen voelen zich meer betrokken bij elkaar en bij hun omgeving. Als de tuin er eenmaal is, beheren de omwonenden deze grotendeels zelf.

Annemiek Bongers van De Tussentuin maakt openbare ruimtes in Rotterdam groener

 

Openbare ruimten vergroenen

“Tussentuin is in 2012 begonnen als stichting. We hebben binnentuinen, portiektuinen en geveltuinen op dezelfde manier ontwikkeld en aangelegd. Op dit moment zijn we bezig met het “vergroenen” van openbare daken van parkeergarages, schoolpleinen en andere stedelijke pleinen. Dit jaar zijn twee mooie projecten opgeleverd, het openbaar plein Heliport en het groen/blauwe schoolplein van OBS ’t Landje, beide in Rotterdam. Steeds meer partijen zien in hoe waardevol dit is.

Omdat we steeds meer opdrachten krijgen, hebben we per 2021 een coöperatie opgericht, naast de stichting. Daarin zitten zes ondernemers en zelfstandigen, die, samen met omwonenden, tussentuinen aanleggen in opdracht van overheden, woningbouwcorporaties, overheden, particulieren en het bedrijfsleven. Non-profitactiviteiten, zoals kennis vergaren en delen rondom het collectief vergroenen van de stad, blijven we doen vanuit de stichting.

De Tussentuin heeft de financiele administratie uitbesteed aan Fiducie - financieel duurzaam

Deskundige administratieve ondersteuning van een coöperatie

“Tot nu toe deed een van de bestuursleden de administratie, naast al haar andere werk. Dat was eigenlijk al niet goed te doen dus toen we besloten om een coöperatie te starten, vonden we het tijd om te zoeken naar deskundige administratieve ondersteuning. We kwamen uit bij Fiducie, omdat het een kleinschalig kantoor is maar ook omdat de duurzame en sociale missie van Fiducie aansluit bij de onze.

We zijn heel tevreden. Die gezamenlijke missie voelt goed, ook al merk je er bijvoorbeeld niets van dat er bij Fiducie mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is laagdrempelig – we lopen makkelijk even binnen met vragen – en tegelijk heel professioneel.

Digitale administratie opzetten in MoneyBird

“Het eerste dat Nico deed, was ons helpen om de papieren administratie van de stichting te vervangen door een digitale administratie in Moneybird, en ook voor de coöperatie een digitale administratie op te zetten. Ondertussen loopt Fiducie ook de oudere administratie van de stichting na op dingen die we mogelijk over het hoofd hebben gezien. Heel fijn, hoe Nico als deskundige met ons meekijkt en met raad en daad bijstaat, en ons zo helpt om te groeien.

 

 

WBTR (Wet bestuur en toezicht rechtspersonen)

Veel kleine stichtingen hoefden tot 1 juli 2021 geen financiële verantwoording af te leggen behalve aan het bestuur. Juist als er veel andere zaken in de stichting speelden, raakte de administratie soms wat op de achtergrond. Met de nieuwe wet kunnen bestuurders van een stichting voor een dergelijke “verwaarlozing” persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Tijd dus om ook de administratie van kleine stichtingen serieus aan te pakken! Lees meer in ons blog over wat de WBTR betekent voor stichtingen en verenigingen.

 

Ook hulp nodig bij jouw stichting of cooperatie? Neem contact op!

Tekst: Anke Welten

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Anke Welten

Laat een reactie achter