Hoe vul ik de btw-aangifte in?

Nico-in-gesprek-3-min

En dan, na het berekenen van de btw in je verkoopfacturen en je inkoopfacturen, is het tijd om de btw-aangifte in te vullen en op te sturen. Maar controleer eerst nog je bankrekening en kasboek (als je dat hebt). Heb je betalingen gedaan of ontvangen waarvan je de facturen niet bij de verkopen of inkopen hebt staan? Kijk dan of je die facturen nog ergens anders hebt liggen of vraag ontbrekende inkoopfacturen alsnog op bij je leverancier. Let op: ontvangsten zonder verkoopfactuur moet je wel opnemen in je aangifte. Als je het factuurstelsel toepast, moet je dan alsnog een factuur maken. Betalingen zonder correctebtw-aangifte inkoopfactuur mag je niet opnemen in je aangifte!

De juiste cijfers in de juiste vakjes

Tot slot moeten de bedragen in de btw-aangifte terechtkomen. De bedragen van de verkopen en de af te dragen btw vul je in bij de vragen 1 of 3. Er zijn aparte vakken voor een hoog, laag of 0%-tarief en voor verlegde btw.

Verlegde btw

Verlegde btw komt voor als de btw niet door de leverancier maar door de afnemer wordt aangegeven. Dit geldt voor bv. aannemers of ondernemers in een ander EU-land. Bij de vragen 2 en 4 vul je het totaal in van de inkoopfacturen van leveranciers die de btw naar jou hebben verlegd. De btw erover geef je ook aan bij vragen 2 en 4 en tel je dus op bij de “te betalen btw”. Hetzelfde bedrag trek je dan weer af bij de inkoopfacturen. Per saldo betaal je dus niks extra. Dat klinkt als een zinloze handeling, maar ja, het staat wel zo in de wet en dient voor de Belastingdienst om te kunnen controleren of de btw-stromen binnen de EU goed verlopen.

Bij vraag 5a komt dan het totaal van de verschuldigde btw. Alle btw in je inkoopfacturen trek je vervolgens af bij vraag 5b. Bij 5d kun je nog een vermindering invullen als je daarop recht hebt op grond van de kleine-ondernemersregeling.

Ik kan me voorstellen dat dit ingewikkeld klinkt. Maar het online formulier van de Belastingdienst leidt je er vrij soepel door. Nog makkelijker wordt het als je administratiesoftware gebruikt. Meestal en zeker in de betaalde versies kun je de aangifte automatisch vanuit het programma verzenden.

Mocht jouw dienst of product ingewikkelder zijn of kom je er niet uit met de btw in je boekhoudprogramma, neem dan contact met mij op!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiƫle man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiƫle duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter