Prangend Antwoord 1: Aansprakelijkheid

Afgelopen maandag werkte ik bij Impact Hub Rotterdam en beantwoordde ik tussendoor prangende vragen van zelfstandigen die daar ook werken. Deze week wil ik de belangrijkste vragen kort met jullie delen – geanonimiseerd en veralgemeniseerd natuurlijk. Elke gelijkenis met bestaande personen en omstandigheden berust geheel op toeval! 😉

Een veelzijdige ondernemer, die zowel vrijwilligersgroepen begeleidt bij tuinprojecten als overheden adviseert over stadsinrichting, vroeg zich af of het voldoende was dat de vrijwilligers zelf een goede medische verzekering hebben. Als er iets tijdens de projecten gebeurt, is de zorgverzekering inderdaad hopelijk wel voldoende om de medische kosten te dekken.

Maar daarnaast kunnen zowel deelnemers als opdrachtgevers je ook aansprakelijk stellen voor schade die ontstaat als je (onbedoeld) een fout maakt. Het is goed om je daarvan bewust te zijn als zelfstandige, zeker als je met consumenten of juist met grote instellingen werkt. De eersten hebben een beschermde rechtspositie; de laatste zijn machtiger dan jij.

Nog beter is het om een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Afhankelijk van het risico dat je loopt, kan dat vanaf 400 euro per jaar – dat is wel even slikken, zeker voor een starter, maar soms zijn de risico’s groot. Het beste zoek je een verzekeringsexpert die gespecialiseerd is in advies aan zelfstandigen.

Overigens kun je je risico’s al verminderen met goede, specifieke Algemene Voorwaarden. Daarin kun je bijvoorbeeld (in ieder geval tegenover zakelijke klanten) je aansprakelijkheid beperken tot het contractbedrag.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter