Bang voor de belasting? Of voorbereid?

Schrijven-min

Soms schrikt een klant van het bedrag dat hij of zij aan belasting moet betalen. Dat gebeurt overigens zowel bij de btw als bij de inkomstenbelasting. Maar een slimme ondernemer is natuurlijk voorbereid!

Omzetbelasting

Voorbereid zijn op het bedrag dat je aan omzetbelasting moet betalen kan op twee manieren. Je kan voor je administratie boekhoudsoftware gebruiken. Veel van die programma’s hebben een dashboard waarop je in één opslag ziet hoeveel je moet betalen (of terugkrijgt). En op zo’n dashboard zie je vaak ook hoeveel openstaande facturen je hebt, wat je omzet is en je resultaat. Maar dan moet je wel je boekhouding goed bijhouden natuurlijk.

 

Een andere manier om in ieder geval genoeg geld te hebben om de omzetbelasting te betalen, is van elke ontvangen factuurbetaling een percentage apart te zetten op een spaarrekening. Dat percentage is afhankelijk van het btw-percentage waarmee je zelf factureert en van hoeveel kosten je in aftrek mag brengen, maar met 17% zit je aan de veilige kant.

Inkomstenbelasting

Je bent niet automatisch goed voorbereid op de te betalen inkomstenbelasting als je de bedrijfsadministratie goed bijhoudt. Want zelfs als je jaarrekening al meteen goed uit de software komt, spelen er meer zaken mee. Ik heb de belangrijkste meegenomen in een rekenblad in Excel, waarmee je een indicatie krijgt van de inkomstenbelasting die je als zelfstandig ondernemer over je winst en inkomen in 2018 moet betalen.

Reken zelf uit hoeveel je opzij moet zetten voor je inkomstenbelasting over 2018!

Een berekening voor de aangifte inkomstenbelasting 2017 (die je in maart of april 2018 moet indienen) of een prognose voor 2018, zodat je weet hoeveel je moet reserveren, kun je hier opvragen. Mocht je er niet goed uitkomen, of denk je dat de berekening niet klopt, neem dan contact met me op.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter