Spring naar content

Boekhoud-apps voor een klein bedrijf (2)

De afgelopen weken testte ik een drietal boekhoud-apps voor kleine bedrijven: e-Boekhouden, Informer en Moneymonk*. Mijn criteria waren vooral gebruiksgemak, de flexibiliteit van de abonnementsvormen, de kwaliteit van de informatieverwerking en de prijs (onder de 20 euro per maand). Daar had ik het uitgebreider over in de vorige aflevering van dit blog.

De website van e-Boekhouden ziet er een stuk traditioneler uit dan de andere twee en heeft ook geen dashboard waar je in een oogopslag ziet hoe je bedrijf er financieel voor staat; de mobiele app laat trouwens wel in een mooi grafiekje het resultaat per maand zien. Voor een administrateur voelen de meeste menutermen zoals Balans en Memoriaal vertrouwd, maar ook bij mij duurde het even voordat ik begreep dat “factuurbetaling verstuurd” betekende dat de factuur betaald was. Al met al voelt e-Boekhouden een beetje hoekig aan: bankgegevens inlezen ging wel eenvoudig maar de factuurbetalingen werden niet automatisch herkend; bij de BTW-aangifte werd het verschuldigde bedrag naar boven afgerond, terwijl dit bij mijn weten altijd in het voordeel van de belastingbetaler mag. De prijs valt alleen voor de beperkte versie (per maand kun je 20 inkoop- en 10 verkoopfacturen en 20 bankboekingen invoeren) binnen de criteria, tenminste als je verkoopfacturen wilt maken.

Informer is de enige van deze drie met het keurmerk Zeker-OnLine. Dat biedt enige zekerheid dat zij hun best doen om je administratie veilig te houden, een aantrekkelijk begin. Ook aantrekkelijk is de prijs: Informer biedt een gratis instapversie en twee uitgebreidere, betaalde versies – zelfs de meest uitgebreide is overigens maar 15 euro per maand. Helaas kostte het vrij veel moeite om uit te vinden dat de gratis versie nog meer beperkingen kent dan alleen het aantal documenten: overzichten als de balans en winst-en-verliesrekening zijn niet in de gratis versie beschikbaar. Op de website was het niet te vinden en de helpdesk kwam pas na enig doorvragen met de oplossing. Ik weet niet of het eerder genoemde keurmerk Informer heeft gebracht tot het toepassen van een extra cijfercode bij het inloggen naast gebruikersnaam en wachtwoord. Dat maakt het niet gebruiksvriendelijker en het werd mij niet duidelijk waarom dit nodig is. Wel erg soepel werkt het inlezen van de bankgegevens, waarbij al ingevoerde facturen automatisch herkend worden. In de mobiele app kun je overigens wel een en ander raadplegen en bonnetjes uploaden, maar verder niets invoeren.

In deze eerste testronde kies ik qua gebruiksgemak en fraaiheid voor Moneymonk: het werkt erg intuïtief, heeft een mooi dashboard, kent veel exportmogelijkheden en het inlezen van de bankgegevens gaat soepel (met herkenning van de facturen) . Moneymonk kent maar één abonnementsvorm en die kost 20 euro per maand, niet heel vriendelijk als instap dus en relatief prijzig. Je kunt wel per direct opzeggen. Alleen de mobiele app is nogal sober: die kan alleen bonnetjes scannen en fotograferen en uren registreren, maar je kunt er niet de boekhouding in raadplegen, zoals bij e-Boekhouden.

Volgende keer test ik nog een aantal apps! Als jij dezelfde of andere ervaringen hebt, deel ze gerust!

* In mijn vorige blog zei ik dat ik Reeleezee zou gaan testen maar door technische problemen heb ik eerst Moneymonk getest. Reeleezee komt later nog aan de beurt!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

2 reacties

  1. Remco Frühauf op 13 mei 2016 om 07:33

    Hallo Nico,

    Wat leuk dat je een korte review hebt geschreven over InformerOnline!

    Ik las dat het verwarrend voor je was wat nu de verschillen waren tussen de gratis en 10- en 15-euroversie.

    Dit was een foutje en dit hebben we aangepast. Het verschil tussen de 10- en 15-euroversie is alleen het aantal bankmutaties; alle versies hebben nu dezelfde overzichten. De gratis versie heeft nog een extra beperking van 3 in- en verkoopfacturen en 3 offertes.

    Zou je dit op je site willen aanpassen?

    Alvast bedankt en nog een fijne dag!

    Remco Frühauf

    • Nico op 13 mei 2016 om 07:42

      Beste Remco,

      Dank voor je reactie en goed dat Informer zo reageert op evaluaties door klanten! Handig dat je met de gratis versie nu ook diverse overzichten (balans, resultatenrekening, analyses van debiteuren en crediteuren) kunt laten maken. Ik heb het even bekeken en het ziet er goed uit!

      Hartelijke groet,

      Nico Verzijden

Laat een reactie achter





Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
We horen graag van je
Hoi, waarmee kunnen we je helpen?