Prangend Antwoord 2: BTW binnen de EU

Afgelopen maandag werkte ik bij Impact Hub Rotterdam en beantwoordde ik tussendoor prangende vragen van zelfstandigen die daar ook werken. Deze week wil ik de belangrijkste vragen kort met jullie delen – geanonimiseerd en veralgemeniseerd natuurlijk. Elke gelijkenis met bestaande personen en omstandigheden berust geheel op toeval! 🙂

Gisteren beantwoordde ik een vraag over aansprakelijkheid. Vandaag een ondernemer die plotseling de vraag kreeg of zij haar dienst ook aan een Belgisch bedrijf kon leveren. Ja natuurlijk, graag zelfs! Maar hoe zit het dan met de BTW op een dienst geleverd in een ander EU-land?

De Belastingdienst heeft het natuurlijk allemaal op de site staan maar ik vat het graag even samen. Bij levering aan afnemers die zelf (in hun eigen land) geen BTW-nummer hebben (consumenten bijvoorbeeld), bereken je meestal het BTW-tarief dat je ook bij levering aan een Nederlandse consument zou berekenen.

Als je je dienst verleent aan een EU-ondernemer, geldt meestal dat de dienst belast is in het land van de afnemer. Gelukkig hoef je je dan niet te verdiepen in de BTW-regels van dat land, want de afnemer is verantwoordelijk voor de berekening en afdracht van de BTW in zijn of haar land. Als leverancier stuur je een factuur zonder BTW waarop je het BTW-nummer van de afnemer vermeldt en ook dat de BTW verlegd is naar de afnemer. Je geeft het factuurbedrag (zonder BTW dus) aan in de daarvoor bestemde categorie 3b of 3c in de BTW-aangifte.

Om te kunnen controleren dat de afnemer ook echt de BTW berekent en aangeeft in haar of zijn eigen land, moet je de Belastingdienst laten weten naar wie de BTW verlegd is. Dat doe je met de ICP-aangifte: de opgave van de intracommunautaire (want binnen de EU) prestaties. Deze vind je op de site waarop je ook handmatig je BTW aangeeft of in je aangiftesoftware.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regels, bijvoorbeeld voor digitale diensten zoals het leveren van telecommunicatie, online informatie, toegang tot online software. Om het zeker te weten kun je het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst gebruiken. Je beantwoordt de vragen over je eigen bedrijf, de afnemer en de dienst en je krijgt een specifiek antwoord over waar de dienst belast is en wat je moet doen.

Heb je toch nog vragen of wil je dat iemand met je facturen of BTW-aangifte meekijkt? Aarzel niet en neem contact met me op!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter