Btw-regels bij verkoop aan particulieren in de EU

hoe zit het met btw regels bij verkoop aan particulieren in de EU? btw- aangifte

Verkoop en verzend jij je goederen of diensten aan particulieren in de EU?

Tot aan 1 juli 2021 bereken je dan meestal de Nederlandse btw. Tenzij je meer goederen levert dan een bepaald drempelbedrag. Dat drempelbedrag geldt per land en verschilt ook per land, maar is voor de meeste landen ongeveer 35.000 per jaar. Alleen voor Zweden en Roemenië is het lager.

Zolang je in een jaar dus minder dan € 35.000 aan goederen aan particulieren in één specifiek EU-land levert, kun je “gewoon” de Nederlandse btw in rekening brengen.

Lever je meer dan € 35.000 aan goederen, dan ben je btw-plichtig in het land van je afnemer. Je moet je dan registeren bij de belastingdienst in dat land, btw heffen volgens de tarieven en regels ter plaatse en de btw daar betalen.

Heb je afnemers in verschillende EU-landen, dan heb je dus met meerdere belastingdiensten te maken.

De meeste diensten die je tot 1 juli 2021 aan particulieren in EU-landen levert vallen onder het Nederlandse btw-tarief, maar niet allemaal. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld elektronische diensten en diensten die je ter plekke, in het land van je afnemer dus, verleent. Deze vallen onder de btw-regels van het betreffende land.

Wat gaat er veranderen per 1 juli 2021?

  • Op 1 juli wordt het drempelbedrag verlaagd naar 10.000 per jaar en geldt het voor alle EU-landen tezamen.
  • Ook gaat deze regeling gelden voor alle goederen en diensten. Dat betekent dat veel meer ondernemers hiermee te maken krijgen.
  • De vrijstelling van btw en importheffing voor levering van goederen door bedrijven van buiten de EU aan particulieren vervalt.

Een ondernemer die per jaar meer dan 10.000 aan producten gaat leveren aan particulieren in andere landen van de EU, moet zich registreren in elk land waar zij/hij levert en daar btw-aangifte doen.

Hoe kun je dit aanpakken?

Gelukkig kan dit ook in een keer via het éénloketsysteem (OSS) bij de Nederlandse Belastingdienst. Daarvoor kun je je nu al aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Eén loket of niet, de Europese btw-regels zijn gecompliceerd.

Heb jij particuliere klanten in andere EU landen en kom je er niet uit? Vraag ons dan vooral om advies!

Bel Nico Verzijden
06 – 57 33 33 36

Of neem contact op per mail: fiducie@financieel-duurzaam.nl

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter