BTW voor kleine ondernemers

Schrijven-min

Een vraag uit de praktijk: “Moet ik ook als kleine (of startende) ondernemer meteen al BTW afdragen?”

Ja, in principe wel. Over alle verkopen die onder de omzetbelasting vallen, moet je als ondernemer van het begin af aan BTW berekenen en aan de Belastingdienst afdragen. Maar… als je een echt kleine ondernemer (met een eenmanszaak in Nederland) bent, krijg je een korting op die afdracht. Dat is de kleine-ondernemersregeling (KOR). Die hoef je niet van te voren aan te vragen, maar kun je “gewoon” van toepassing verklaren op je btw-aangifte. De korting geldt als je over het hele jaar gemeten minder dan € 1.883 aan BTW afdraagt. Let op, het gaat om de afdracht, dus de BTW die jij in rekening brengt aan je klanten min de BTW die je mag aftrekken als voorbelasting (die je bijvoorbeeld op je inkoopfacturen betaald hebt).

Dus: als je in 2016 verkoopfacturen hebt verstuurd voor € 7.000 plus 21% BTW, moet je dus € 1.470 afdragen. Je hebt zelf inkopen gedaan voor € 1.500 – in dit bedrag hadden je leveranciers € 200 BTW berekend. Je netto-afdracht zou dan dus € 1.270 zijn. Hierover krijg je een korting van 100% (boven € 1.345 neemt de korting geleidelijk af tot 0% bij € 1.883). Je hoeft de btw-afdracht dus helemaal niet te betalen! Wel moet je dit voordeel opnemen in je aangifte inkomstenbelasting.

 

Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op!

Op de hoogte blijven over nieuws van Fiducie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter