De kleine ondernemersregeling (KOR)

afstand arbeidsmarkt Fiducie duurzaam ondernemen

Ben je een ondernemer met een lage omzet maar draag je wel btw af? Dan kun je misschien profiteren van de kleine ondernemersregeling. Die geldt voor ondernemers met een jaaromzet tot € 20.000,-. Zij hoeven na acceptatie geen btw meer te berekenen en geen btw-aangifte meer te doen. Dat bespaart tijd en kan geld besparen.

Maar ik maak ook een paar kanttekeningen bij de voordelen van deelnemen aan de KOR:

  1. Je hoeft geen btw meer te berekenen aan je klanten.
    1. Je kunt dit voordeel zelf houden (je stuurt nog steeds een factuur van € 1210 maar hoeft de € 210 btw niet meer af te dragen). Klanten die de btw kunnen aftrekken (andere ondernemers dus), zijn opeens een stuk duurder uit. Voor klanten die de btw niet konden aftrekken, zoals particulieren, maakt het geen verschil.
    2. Of je kunt het voordeel aan je klanten geven. Dan zijn je factuurbedragen lager (bij een omzet van € 1000 kun je ook een factuur van € 1000 sturen en niet zoals nu een factuur van € 1210) en heb je misschien een betere concurrentiepositie bij klanten die de btw niet kunnen aftrekken. Maar als je omzet stijgt en je moet weer btw gaan afdragen, word je voor deze klanten weer een stuk duurder.
  2. Je hoeft geen verkoopfacturen meer te maken. Het mag overigens wel – ik kan me voorstellen dat bepaalde klanten wel een factuur willen – maar daarop mag dan geen btw staan.
  3. Je hoeft niet ervoor te zorgen dat alle bonnetjes en facturen “helemaal perfect” zijn voor de btw-administratie – je moet wel bonnen en facturen blijven verzamelen en bewaren als bewijsstukken voor je aangifte inkomstenbelasting. De jaarrekening moet je blijven (laten) maken. Dus deze besparing is gering.
  4. Je kunt besparen op administratiekosten en -tijd, omdat je geen btw-aangiftes hoeft te maken en in te dienen. En je loopt minder risico op een boete voor het vergeten van aangifte doen.
  5. Je kunt de btw op je inkopen niet meer aftrekken. Je kosten stijgen dus. Of deze kostenstijging opweegt tegen de opbrengststijging omdat je geen btw meer afdraagt over je verkopen, hangt af van jouw specifieke bedrijfssituatie. Verkoop je met het lage btw-tarief terwijl je veel inkoopt met het hoge btw-tarief, dan kan dit voordeel beperkt zijn. Ook in een jaar waarin je veel investeert (grote aankopen doet voor je bedrijf), kan het onvoordelig zijn om de btw niet te kunnen aftrekken.
  6. Het systeem is een beetje rigide: als je erin zit en je moet of wil eruit omdat je omzet boven de € 20.000 komt of omdat je grote aankopen gaat doen, moet je er voor 3 jaar uitblijven. En je moet zelf blijven opletten of je omzet op jaarbasis wel of niet boven de € 20.000 uit komt. Wijzigen van je status kan of moet per kwartaal maar is dan steeds voor drie jaar. Dat is ver vooruitkijken voor een kleine ondernemer!

Om een wat langer verhaal korter te maken: deelnemen aan de kleine ondernemersregeling kan voordelig zijn. Denk je dat dat voor jou ook zo is, vraag dit dan aan bij de Belastingdienst voor 20 november!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter