Ik heb zelf privé meebetaald aan mijn bedrijfsauto. Hoe zie ik dat in mijn boekhouding?

Grip op geld met Fiducie financieel duurzaam ondernemen

De praktijkvraag:

Een klant, zelfstandig ondernemer, had een vraag: “Ik heb net een nieuwe bedrijfsauto gekocht voor € 22.500, die ik met een financial lease van € 18.000 gefinancierd heb. Zelf heb ik dus € 4.500 aanbetaald bij de dealer. Dat heb ik van mijn privébankrekening voorgeschoten.

Hier komen een aantal stromen bij elkaar. De dealer stuurt een factuur van € 22.500. Die wordt niet geboekt als kosten in de resultatenrekening, maar als investering op je balans. Je gebruikt die auto namelijk een aantal jaar en de waardevermindering (afschrijving) in die jaren wordt gelijkelijk verdeeld.

Die factuur van de dealer is dan geboekt, maar staat nog als te betalen aan de rechterkant van je balans. Die betaling gebeurt in twee delen: jij betaalt € 4.500 en de leasemaatschappij maakt € 18.000 over. Die laatste komt in mindering op het saldo van de te betalen, maar tegelijkertijd ontstaat er aan de rechterkant van de balans een langlopende schuld aan de leasemaatschappij van € 18.000. Jouw betaling van € 4.500 komt ook in mindering op de factuur van de dealer en creëert een schuld aan jou. Bij een eenmanszaak noemen we dat een privéstorting, bij een BV een rekening-courantschuld.

 

Hoe zit het dan met de afschrijving. Zijn dat dan kosten?

De standaardtermijn voor afschrijving van een auto is vijf jaar en de waardevermindering wordt berekend als het verschil tussen de aanschafwaarde en de verwachte restwaarde bij verkoop. Als je bv. verwacht dat de auto na vijf jaar nog € 4.500 oplevert, dan is de totale afschrijving dus € 18.000. Elke maand, vijf jaar lang, komt er dan € 300 aan afschrijvingskosten in je administratie en vermindert de waarde van je auto op de balans met € 300. Als je de auto op 1 augustus hebt gekocht, zijn er aan het eind van het jaar vijf maanden voorbij en is je afschrijving dus 5 x € 300 = € 1.500. Dit staat er dan op je resultatenrekening en balans:

 

Meer weten? Neem contact op!

 

 

 

 

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter