Eenmanszaak of bv?

Nico-in-gesprek-min

Veel ondernemers beginnen met eenmanszaak.

Een eenmanszaak beginnen is namelijk redelijk makkelijk. Je denkt na over je ondernemingsdoel, je doelgroep en bedenkt wat jouw onderneming uniek maakt. Dan maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel en schrijf je je onderneming in in het Handelsregister. Eventueel open je een bankrekening, maar strikt genomen is dat niet eens noodzakelijk. (Wel overzichtelijk trouwens, hoeft niet duur te zijn (vanaf 2 euro per maand) en staat professioneel!) En klaar ben je. Van mij mag die eenmanszaak trouwens ook een eenmenszaak of eenvrouwszaak heten maar de gebruikelijke term voor de rechtsvorm is nu eenmaal eenmanszaak en voor de helderheid gebruik ik die term hier ook maar.

En hoe zit het dan met de bv?

Een belangrijk nadeel van een eenmanszaak is dat die nauw verbonden is met de ondernemer. Dat merk je als ondernemer al snel: je zit er met je hele persoon in en privé en zakelijk loopt vaak door elkaar. Ook bepalen je persoonlijke kwaliteiten vaak ook of het goed gaat met je onderneming. Bij een bv staat het ondernemingsvermogen apart. De aansprakelijkheid is dan ook automatisch beperkt tot het ondernemingsvermogen. Als de bv goed bestuurd wordt, komt het privévermogen van de ondernemer niet in gevaar. Ook financiering vinden is hierdoor makkelijker: investeerders besteden hun geld aan een bedrijf en niet aan een persoon.

Regels, wetten en praktische bezwaren

Tegenover de grotere zekerheid van het afgescheiden vermogen staan natuurlijk regels en wetten om het overzicht te waarborgen. Een bv moet verantwoording afleggen aan de buitenwereld. Aan de investeerders, aan de Belastingdienst. Een ondernemer met een eenmanszaak moet natuurlijk ook uitleg geven aan de Belastingdienst (met een fiscale jaarrekening), maar alleen in de aangifte inkomstenbelasting (een persoonsbelasting!). De jaarrekening van de eenmanszaak blijft intern; die van de bv wordt gepubliceerd in het Handelsregister.

Fiscaal voordeel?

De winst van een eenmanszaak wordt direct belast in de inkomstenbelasting. Het tarief van die belasting loopt op tot (nu nog) 52%, maar begint laag en bij een laag inkomen (een lage ondernemingswinst) betaal je geen of bijna geen belasting. De opbrengst van een bv komt bij de ondernemer terecht via het loon of via de winstuitkering. Het loon wordt belast op dezelfde manier als bij de ondernemer met de eenmanszaak, maar de winstuitkering wordt tot een bedrag van 2 ton belast met 40%. Om te vermijden dat een bv de ondernemer meer beloont met een winstuitkering dan met loon en zo belasting vermijdt, moet een bv een minimumloon aan de ondernemer betalen, het gebruikelijk loon.

Meer weten over het gebruikelijk loon? Vraag mijn gratis paper aan.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter