Mag ik fietsonderhoud onder mijn bedrijfskosten boeken?

Dat vroeg een ondernemer mij onlangs. Veel zelfstandigen gebruiken in het stadsverkeer een fiets, hun eigen fiets of bv. een OV-fiets. Zakelijke vervoerskosten mag je natuurlijk onder je bedrijfskosten boeken en daarbij zijn er in het algemeen twee mogelijke manieren:

  1. je benoemt het vervoermiddel als ondernemingsvermogen, boekt alle onkosten als zakelijke kosten en maakt een tegenboeking voor het privégebruik of
  2. je benoemt het vervoermiddel als privévermogen en brengt voor elke zakelijke reis € 0,19 per km – met een app bereken je de afstand in een handomdraai en veel boekhoudapps hebben een ingebouwde functie daarvoor – bij je onderneming in rekening

Manier 1 wordt vaak gebruikt voor auto’s, vooral als ze grotendeels zakelijk worden gebruikt; manier 2 is makkelijker voor fietsen, die toch vaker privé gebruikt worden. In de praktijk betaal je dan al de kosten van je fiets (aankoop, onderhoud, stalling) privé en breng je per zakelijk gereden kilometer € 0,19 in rekening.

Een OV-fiets behoort natuurlijk per definitie niet tot het ondernemingsvermogen noch tot het privévermogen. De kosten van een zakelijke rit kun je gewoon als bedrijfskosten boeken.

 

Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op! Zelf een vraag uit de praktijk stellen? Op de hoogte blijven?

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter