Floris Mokveld: volhoudend pionier in Limburg

Voor een deskundige controle boekhouding kun je vertrouwen op het advies van Nico Verzijden van Financieel duurzaam Fiducie. Boekhoudpakketten, administratie, advies bij btw aangifte

Klant aan het woord: Floris Mokveld van Bona Ciklo

,,Ja hoor,” antwoordde Floris Mokvelds lokale boekhouder toen Floris hem vroeg hem of hij kon helpen bij de administratie van een project met elektrische lease-auto’s, het eerste in Limburg. Later bleek de man geen idee te hebben waar het over ging en dat elektrisch leasen hem bovendien niet interesseerde.

,,Nico Verzijden had er evenmin ervaring mee,” weet Floris, ,, maar hij gaf dat eerlijk toe, zocht het uit en gaf me een advies waar ik nog steeds op teer.”

Sindsdien werken ze samen.

,,Ik doe mijn boekhouding grotendeels zelf, omdat ik die te belangrijk vind om uit handen te geven. Maar voor een deskundige controle en voor advies, zijn Nico en zijn team voor mij onontbeerlijk.”

 

Happy Planet Professionals netwerk

Floris en Nico ontmoetten elkaar via Happy Planet Professionals.

,,Ken je die? Het is een prachtig netwerk. Anders dan op een gemiddelde verjaardag, kijken mensen je bij een borrel van de Happy Planet Professionals niet glazig aan als je het bijvoorbeeld over de energietransitie hebt. Binnen tien minuten zit je er in een inspirerend gesprek over projecten en activiteiten die die moeite waard zijn. Dat is niet alleen leuk, maar die inspiratie heb je soms ook hard nodig om het als ondernemer te kunnen volhouden.”

 

floris mokveld

Volledig aardgasvrij

Geen overbodige luxe, weet de geboren Voorburger die zich met recht Limburger noemt: na zijn studie aan de TU verhuisde hij in 1986 naar Roermond voor een baan bij DSM. Hij zette zich jarenlang vooral in zijn vrije tijd in voor de wereld die hij voor ogen heeft: een wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen minstens evenveel welvaart en gezondheid kennen als wij. Met buurtgenoten zette hij een energiecollectief op. En hij maakte zijn woning uit 1925 aardgasvrij – ,,nee, niet hybride en toch nog gedeeltelijk gebruikmakend van gas, maar helemaal volledig aardgasvrij. Dat kan dus.” 

 

Een goede kringloop

Ook zijn keuze voor biotechnologieconcern DSM was ingeven door de behoefte om een positieve bijdrage te kunnen leveren:

,,Ik koos voor een grote organisatie om veel impact te kunnen hebben. Maar naarmate ik er hogere functies kreeg en dus in theorie meer kon bijdragen, werd me duidelijker dat, als het op grote beslissingen aankomt, efficiency er altijd de doorslag geeft. Dat ging wringen met wat ik in mijn vrije tijd deed.”

Wat je zegt en de dingen die je doet moeten congruent zijn met elkaar, vindt hij. Vandaar dat hij in 2017 zijn bedrijf Bona Ciklo oprichtte – esperanto voor goede kringloop.

,,Sindsdien richt ik me volledig op initiatieven die bijdragen aan wat ik een volhoudbare wereld noem. 

 

bona ciklo

Volhoudbaar

“Volhoudbaar” is een Zuid-Afrikaans woord dat volgens Floris veel beter de lading dekt dan duurzaam.

,,Een volhoudbare wereld vergt heel bewuste keuzes, bijvoorbeeld in de producten die we nodig vinden en in onze energievoorziening.”

Het lease-autoproject noemt hij Bona Ciklo’s eerste succes. Samen met de gemeente Roermond is Floris uitbater van vijf lease-auto’s, zowel voor eigen gebruik als voor iedere Roermonder die dat wil. Een mijlpaal, nadat hij jarenlang het gevoel had aan een dood paard te trekken – in de vorm van ambtenaren en politici die de energietransitie niets interesseert en die er geen vertrouwen in hebben.

,,Het is pionieren, zeker in Limburg, waar mensen eerder een tweede auto aanschaffen dan er een te leasen. Maar elke stap is er een. Zo ook dat we de gemeente Roermond in jaar zover kregen om het dak van een sporthal is vol te leggen met zonnepanelen.

Formeel was dat onderdeel van groot onderhoud en “nu eenmaal” de goedkoopste oplossing – de gemeente besteedde er niet eens aandacht aan in communicatie naar de pers of op sociale media. Een tweede, vergelijkbaar, project dat onlangs klaar kwam, presenteerde ze juist uitgebreid als toonbeeld van duurzame ambities van de lokale overheid. Nou ja, prima toch. Als het maar gebeurt.”

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Anke Welten

Laat een reactie achter