Hoe bereken ik de toegelaten oudedagsreserve (FOR)?

oudedagreserve - hoe bereken je FOR financieel duurzaam Fiducie Rotterdam administratiekantoor

DEZE REGELING IS AFGESCHAFT PER 31 DECEMBER 2022.

Wil je advies over pensioen opbouwen?

Neem contact op!

 

 

Als zelfstandig ondernemer wil je naast je AOW waarschijnlijk ook een aanvullend pensioen opbouwen. Daarvoor kun je een deel van je ondernemingsvermogen apart zetten als oudedagsreserve.

Wat is de oudedagsreserve? (vroeger FOR)

Vroeger heette de oudedagsreserve FOR: Fiscale Oudedags Reserve. Het is een deel van het eigen vermogen dat een zelfstandig ondernemer volgens de regels van de Belastingdienst mag reserveren om daarmee op een later tijdstip een pensioenvoorziening te regelen. 

Als je onderneming winst maakt, mag je een bedrag toevoegen aan deze reserve. Je haalt het uit je winst en het wordt dus nu niet belast. 

Dit bedrag wordt weer belast als je het geld uit de oudedagsreserve haalt, dan komt het bij je winst. 

 

Hoe werkt de oudedagsreserve?

Als je het geld op dat moment in een pensioenvoorziening stort en aan de regels daarvoor voldoet, is die storting weer aftrekbaar van de inkomstenbelasting en betaal je dus per saldo geen belasting over je pensioenstorting. 

Door de mogelijkheid van de oudedagsreserve kun je die belastingvermindering dus al genieten voordat je de pensioenstorting doet.

De oudedagsreserve (FOR) wordt lager als je er bijvoorbeeld een lijfrente van koopt.

 

Belasting over de oudedagsreserve

De belasting over de oudedagsreserve wordt geheven op het moment dat:

 1. de lijfrente tot uitkering komt of
 2. het moment dat de reserve weer in het bedrijfsresultaat wordt opgenomen MAAR je er niet op dat moment een pensioenstorting van doet.

 

Voorwaarden voor fiscale oudedagsreserve

Een fiscale oudedagsreserve kun je niet zomaar opbouwen. Uiteraard zijn er verschillende voorwaarden aan verbonden: 

 1. Je voldoet aan het ‘urencriterium’ (en hebt over het hele jaar gemeten minstens 1225 uur aan je onderneming besteed) 
 2. Je hebt winst gemaakt in je onderneming. 

 

Als je aan de voorwaarden voldoet, mag je 9,44% van je fiscale winst reserveren voor latere pensioenopbouw. 

Niet meer en niet minder, precies 9,44%. 

Tenzij dat meer zou zijn dat het maximale jaarbedrag (voor 2021 is dat vastgesteld op € 9.395). 

Ook moet je even opletten: namelijk je moet de winst soms nog corrigeren met niet-aftrekbare bedragen, wijzigingen in andere reserves en door je bedrijf betaalde pensioenpremies.  Bij de meeste zelfstandige of kleine ondernemers zal dit niet spelen, maar neem vooral contact op bij twijfel.

 

Advies over de oudedagsreserve

Kom je er niet helemaal uit of wil je advies over de oudedagsreserve en een aanvullend pensioen opbouwen? Neem dan contact op!

Ook voor andere vragen over financieel ondernemen, belasting of over jouw boekhouding uitbesteden!

Als je op de hoogte wilt blijven van al het nieuws, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

*Foto Pauline Krebbers – Content Matters Rotterdam

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

7 reacties

 1. Serge B Mooijman op 30 november 2021 om 19:17

  Leuk om te horen Nico! Ook ik ben met duurzaamheid en gezonde voeding bezig. Daartoe heb ik een Bachelor Future Planet Studies en 3 masters in Natuur en Milieu thema’s voltooid. Recent afgestudeerd verdien ik nu nog mijn geld als ZZP timmerman, maar eigenlijk wil ik een project starten voor herbebossing van de Tropische Andes. Dat dient 2 doelen: efficiente CO2 offset (snellere groei en hoge koolstopopnamecapaciteit Andesbodems) en waterzekerheid voor kleine boeren in de Andes die door het rap afsmelten van de gletchers (in tropische bergen gaat opwarming harder dan elders, net zoals op de polen) steeds minder waterzekerheid in de droge zomer hebben en daardoor minder zeker zijn van het slagen van hun oogsten. Het idee is dus om prijsefficient CO2 offset aan te gaan bieden voor wie er dan ook in geinteresseerd is. Wat ik het liefst zou willen, is winst uit mijn huidige timmerwerk in dat project stoppen. Is er een manier om dat zo te doen dat over dat deel van de winst uit het timmerwerk dat ik in dat project stop geen belasting betaald hoeft te worden? Met vriendelijke groet, Serge Mooijman

  • Nico Verzijden op 25 maart 2022 om 07:36

   Beste Serge,

   Dank voor je reactie. Mooi dat je je wil inzetten voor CO2-compensatie. Mijns inziens kun je alleen je winst daarvoor gebruiken zonder dat er eerst belasting over geheven wordt als beide werkzaamheden in hetzelfde bedrijf plaatsvinden. Je moet dat project dan dus doen als je onderneming. Daarvoor moet je in ieder geval de werkzaamheden als bedrijfsactiviteit toevoegen bij de KvK-inschrijving. Een onderneming die onder de inkomstenbelasting valt kan in ieder geval geen giften doen – die vallen gewoon in de persoonlijke sfeer.

   Groeten, Nico

 2. R. van der Kloet op 17 april 2023 om 11:44

  Wat is de maximale toevoeging per vennoot bij 2 gelijkwaardige vennoten bij een V.O.F. met een winst van 140.000,– ?

  • Nico Verzijden op 17 april 2023 om 12:03

   Zonder verdere informatie zou ik zeggen dat de toevoeging 9,44% van € 70.000 oftewel € 6.608 is. Maximaal is verder niet van toepassing: het is dat bedrag of niets; je kunt niet zelf het bedrag kiezen. En of je mag toevoegen hangt onder andere ook af van de hoogte van (de rest van) het ondernemingsvermogen.

 3. sylvia op 12 juni 2023 om 14:06

  Ik doe altijd zelf mijn boekhouding en mijn eigen vermogen was per 01-01-2022 € -1470,- en per 31-12-2022 is mijn eigen vermogen € 5.500.

  Dotatie For 2022 9.44% van de winst is € 4.582,57

  Is deze dotatie toegestaan?

  • Nico Verzijden op 12 juni 2023 om 14:19

   Op basis van deze gegevens wel. Heb je reden om aan te nemen van niet?

 4. sylvia op 12 juni 2023 om 15:05

  Bedankt voor je reactie. Ik twijfel door deze zin

  De oudedagsreserve mag door de toevoeging niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen op het einde van het boekjaar

Laat een reactie achter