Help, er zit een fout in mijn aangifte! (2)

Koffie-koffiebonen-min

Een paar weken geleden legde ik uit wat je kunt (moet) doen als je een fout in je aangifte inkomstenbelasting ontdekt. Dit bericht gaat over het herstellen van een fout in de btw-aangifte, de aangifte omzetbelasting dus. Het gaat dan om facturen die je vergeten bent in de aangifte te verwerken of die te laat waren om nog in de aangifte te verwerken. Het kan ook zijn dat je bemerkt dat je bij het inboeken een verkeerde btw-code hebt gebruikt.

Als het bedrag van de fout(en) relatief klein is, d.w.z. als het totale verschil in te betalen of ontvangen btw lager is dan 1.000 euro, mag je dit “gewoon” in de eerstvolgende aangifte verwerken. Dus als je in maart vergeten bent een inkoopfactuur van € 181,50 te boeken, en in je aangifte over het tweede kwartaal is de af te trekken voorheffing € 256, dan mag je daar dus de btw van die vergeten inkoopfactuur (€ 31,50) bijtellen en wordt je voorheffing in de aangifte over het tweede kwartaal dus € 282 – afronden mag altijd in je eigen voordeel. Als je boekhoudsoftware gebruikt, kan deze dit vaak automatisch verwerken.

Als het totale btw-bedrag aan fouten hoger is, moet je suppletie-aangifte doen. Dat geldt ook als het een fout in een vorig jaar was. De uitgebreidere boekhoudpakketten kunnen ook dit verwerken maar ook een handmatige btw-suppletie is niet moeilijk. Je logt in op het ondernemersdeel van de aangiftewebsite van de Belastingdienst, en kiest in het menu links voor “Overige formulieren”. Daar kun je bij Omzetbelasting een suppletie-aangifte kiezen. Let wel op en lees goed: als je een suppletie doet over een afgesloten jaar, moet je de nieuwe totaalgegevens over het hele jaar invullen, maar als je een vorige aangifte uit het lopende jaar wil aanpassen, moet je alleen de verschillen aangeven!

Klinkt dit toch te ingewikkeld, of wil je graag dat iemand even meekijkt naar je btw-administratie, neem dan vooral contact op!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter