Handen tekort?

afstand arbeidsmarkt Fiducie duurzaam ondernemen

Eerst maar eens wat harder werken, dacht ik toen ik in 2017 steeds vaker meer werk had dan uren in een week. Werk uitbesteden leek me een risico, want wanneer weet je of het zo blijft? Drie jaar na mijn start, besloot ik het erop te wagen en nam ik mijn eerste medewerker in dienst. Het pakte goed uit. Het team van Fiducie bestaat inmiddels uit zes mensen. Wil je je bedrijf laten groeien en de stap wagen om voor het eerst personeel in dienst te nemen? Zo regel je dat administratief:

  • Meld je bij de Belastingdienst aan als werkgever met dit formulier.
  • Stel een arbeidsovereenkomst op. Een deel van de wettelijke vereisten daaraan verschilt per branche. In branches met een CAO, algemeen verbindend verklaard door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, moet je je houden aan de afspraken in die CAO. Deze gaan onder andere over arbeidsomstandigheden, aansluiting bij een pensioenfonds en salarisniveaus. Raadpleeg je branche-organisatie voor advies en standaarddocumenten.
  • Bij Fiducie kun je terecht voor sjablonen voor arbeidsovereenkomsten in branches zonder CAO. Ook op internet zijn sjablonen te vinden. Gebruik je die, laat deze dan nakijken door een jurist. Wij hebben goede ervaringen met Joop der Weduwen.
  • Zorg voor een goede salarisadministratie, bij voorkeur via een (salaris)administratiekantoor. Fiducie werkt samen met salarisadministratiekantoor PvExpert. Voor 17,50 euro (ex btw) per medewerker per maand zorgen wij voor de salarisadministratie inclusief alles wat daarbij komt kijken: loonaangiftes, de normale communicatie met de Belastingdienst, aanlevering van documenten, etcera.
  • Volg de arbowetgeving. Let op: ook voor kleine werkgevers is dit verplicht! Het belangrijkste is: sluit je aan bij een arbodienst. Ook deze vind je op het internet. Fiducie heeft gekozen voor Arboned. Daarna stel je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) op, of laat dat voor je doen. Hiervoor kunnen standaardafspraken gelden binnen je branche – informeer daarnaar bij jouw branche-organisatie. Ook maak je een arbobeleidsplan of laat je dat maken, al dan niet met behulp van een sjabloon van Fiducie.
  • Verzeker je tegen verzuimkosten van medewerkers. De verzekering betaalt dan het salaris van ziekgemelde werknemers. Dat kan je veel geld besparen, want als werkgever ben je verplicht om zieke werknemers twee jaar lang loon door te betalen. Met een eigen risicoperiode van bijvoorbeeld een of twee weken voorkom je dat je iedere ziektedag moet melden en blijft de verzekeringspremie betaalbaar.
Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter