Het Belastingplan 2024 voor jou als ondernemer [in het kort]

belastingplan 2024

Het waren vooral de Algemene Beschouwingen die vorige week in de aandacht stonden, omdat ze een vooruitblik op de verkiezingsdebatten gaven. Maar de basis voor die Beschouwingen waren toch de begrotingsplannen van het kabinet voor 2024, waaronder het Belastingplan 2024. 

Het Belastingplan bevat een groot aantal voorstellen voor fiscale maatregelen die ondernemers direct raken. Fiducie laat je zo kort mogelijk zien welke voorstellen relevant zijn voor jou.

Dit overzicht is gemaakt in samenwerking met Marree & Van Uunen Belastingadviseurs en NOAB, de Nederlandse Orde van Administratiekantoren en Belastingadviseurs.

Let wel, deze notitie gaat alleen over zaken die specifiek over ondernemers in de inkomstenbelastingsfeer gaan. En: het zijn voorstellen – de definitieve uitwerking van de plannen in de uiteindelijke wetgeving kan anders zijn.

 

De belangrijkste wijzigingen in het Belastingplan 2024 voor ondernemers met een eenmenszaak

 • De zelfstandigenaftrek wordt lager – dat was overigens al eerder besloten. Dit jaar is de zelfstandigenaftrek nog € 5.030, in 2024 wordt die € 3.750 en vanaf 2027 € 900. De startersaftrek blijft wel € 2.123. 
 • De MKB-vrijstelling daalt van 14% naar 12,7%. Dit percentage mag je aftrekken van je fiscale winst voordat er inkomstenbelasting over berekend wordt. Hierdoor (en door de lagere zelfstandigenaftrek) stijgt je fiscale winst de komende jaren en betaal je meer inkomstenbelasting in box 1. 
 • Het belastingtarief in de eerste schijf stijgt licht (van 36,93% naar 36,97%) en deze eerste schijf wordt langer. Wel stijgen ook een aantal heffingskortingen. Daardoor is het erg ingewikkeld iets te zeggen over het precieze effect op de te betalen inkomstenbelasting. In het algemeen lijkt het op een belastingvermindering voor de lagere inkomens.
 • Je mag in 2023 flexibeler afschrijven dan in andere jaren. Op de meeste nieuwe bedrijfsmiddelen die je in 2023 koopt voor gebruik in je eigen onderneming, mag je in 2023 50% afschrijven (en andere 50% in de overige vier jaar). Dit levert een liquiditeitsvoordeel op: in 2023 heb je meer kosten, dus minder winst en betaal je minder belasting; in de vier volgende jaren heb je minder kosten dan bij een normale afschrijving en betaal je dus meer belasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden.
 • Verder veranderen een aantal regels over de afschrijving op bedrijfsgebouwen, de waarde van je bedrijfsmiddelen bij het staken van je onderneming en over de verkoop van je bedrijf aan een familielid of werknemer. Ik ga hier nu verder niet op in, omdat dit voor de meesten van jullie niet van belang zal zijn.

 

De belangrijkste wijzigingen voor ondernemers met een BV

 • Het tarief van de vennootschapsbelasting voor bedrijfswinsten tot € 200.000 wordt voor het eerst in jaren niet verhoogd (blijft 19%). 
 • Het tarief van de inkomstenbelasting voor uitgekeerd dividend gaat per 1 januari 2024 omlaag van (nu) 26,9% naar 24,5% voor bedragen tot € 67.000 en verhoogd tot 31% voor hogere dividenduitkeringen. BV’s moeten hun dividend dus plannen.
 • Giften zijn vanaf 2024 niet meer aftrekbaar in een BV.
 • DGA’s mogen, samen met hun fiscale partner, vanaf 31 december 2023 niet meer “ongestraft” meer dan € 700.000 van hun BV lenen. Het meerdere wordt gezien als dividenduitkering en ook zo belast. Er zijn nog aanvullende regels en uitzonderingen.

 

En nog wat algemene wijzigingen

 • De onbelaste reiskostenvergoeding voor zakelijke kilometers en woon-werkverkeer (met eigen vervoersmiddel) wordt verhoogd van € 0,21 per kilometer (2023) naar € 0,23 (2024).
 • Als je een OV-kaart geeft aan je werknemer, hoef je geen meer te houden met het privégebruik van de werknemer: ook dat gaat onder de gerichte vrijstelling vallen.
 • De lijfrente-aftrek voor stortingen in een pensioenregeling is verruimd. Je kunt dus meer pensioensparen en de premie daarvoor aftrekken van je fiscale inkomen.

 

Nogmaals: Let wel, deze notitie gaat alleen over zaken die specifiek over ondernemers in de inkomstenbelastingsfeer gaan. En: het zijn voorstellen – de definitieve uitwerking van de plannen in de uiteindelijke wetgeving kan anders zijn.

Dit zijn algemene regels. Heb je vragen over wat dit nu precies betekent voor jouw situatie, neem dan even contact op!

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter