Hoe kan ik pensioen opbouwen als ondernemer?

Pensioen opbouwen als ondernemer hoe doe ik dat? Fiducie - financieel duurzaam

Pensioen: nu even een potje voor later regelen

Als ondernemer regel je zelf hoe je het wilt. Je beslist zelf welke diensten je aanbiedt of producten je maakt, hoe je logo eruit ziet en waar je bankiert. Je kunt ook zelf kiezen of je geld nu uitgeeft of reserveert voor een later moment. Bijvoorbeeld of je een pensioen voor jezelf regelt. Hoe kun je pensioen opbouwen als ondernemer?

Als het goed is, maakt je onderneming elk jaar winst. Zo niet, dan moet je eerst daaraan werken, want zonder winst kun je ook niets reserveren. Die winst vormt je inkomen waarvan je de dagelijkse boodschappen betaalt en alle andere uitgaven doet. Als je in dienst bent bij je eigen BV, ontvang je je inkomen in de vorm van loon. Naast aan dagelijkse uitgaven kun je ook een deel van je inkomen besteden aan een reserve voor later.

 

Goed nieuws: minder belasting

Het goede nieuws is dat je die reserve niet meetelt bij je vermogen en dat je de stortingen (onder voorwaarden) van je inkomen kunt aftrekken waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
En nog meer goed nieuws: je bouwt dus een potje op waaruit je later, als je geen inkomen meer hebt uit je werk, elke maand wat geld kunt halen.

Zonder zo’n potje en een bedrijfspensioen krijg je na je pensionering alleen de AOW. Die is op dit moment € 1.334 bruto per maand voor een alleenstaande. En het geld in dat potje kun je ondertussen gebruiken voor duurzame investeringen. Over de latere uitkeringen uit dat potje betaal je trouwens wel gewoon inkomstenbelasting, maar het tarief daarvan is waarschijnlijk lager dan het tarief over je huidige inkomen.

 

Hoe zit het met de oudedagsreserve?

Als de Tweede Kamer het Belastingplan 2023 in december goedkeurt, wordt de oudedagsreserve voor zelfstandig ondernemers afgeschaft. Dat verandert op zich niets aan wat hierboven staat: lijfrentestortingen in een pensioenregeling blijven (onder voorwaarden) aftrekbaar en je pensioenpotje telt niet mee bij je vermogen. Maar één van die voorwaarden is dat je het geld ook echt in het potje stopt. Je moet dus geld over hebben.

De oudedagsreserve was een mogelijkheid om die storting uit te stellen. Een ondernemer kon alvast geld op papier apart zetten en van de winst aftrekken om het later te storten in een pensioenpotje. Die mogelijkheid gaat vervallen, waarbij het geld dat nu apart staat, apart mag blijven staan totdat je het gaat storten.

 

Is een pensioenreserve opbouwen interessant voor mij?

Dat is dus alleen mogelijk als je voldoende winst hebt en ook echt geld over hebt voor de storting. Als je het dan fijn vindt om later, als je deels of helemaal gestopt bent met werken, meer inkomen te hebben dan alleen je AOW, is het interessant voor jou.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen om een reserve op te bouwen met meer of minder rendement en zekerheid. Banken en verzekeraars bieden dat aan; wij verwijzen voor de donkergroene duurzame variant naar Stan&Wende en voor de iets lichter groene naar Bright Pensioen.

Voor de mogelijke hoogte van de storting zijn wat berekeningen nodig. Die kan Fiducie voor je maken. Neem contact op!

 

Bijeenkomst op 24 november 2023

Is een pensioenreserve opbouwen interessant voor mij?

Meer weten over pensioenopbouw als ondernemer? Kom naar de bijeenkomst en ontdek hoe je een duurzaam pensioen kunt opbouwen.

Donderdag 24 november 2022

10:00 – 12:00 uur

Theater ‘t Kapelletje
Van der Sluysstraat 156
3033 SR Rotterdam

 

Meld je aan!

Aanmelden bijeenkomst 24 november 2022

We starten om 10:00 uur in het Kapelletje!

  • Voer een nummer in van 1 tot 4.

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter