Hoe kan ik pensioen opbouwen als ondernemer?

Pensioen opbouwen als ondernemer hoe doe ik dat? Fiducie - financieel duurzaam

Pensioen: nu een potje voor later regelen

Wij krijgen regelmatig vragen over pensioen opbouwen als ondernemer. Als ondernemer regel je zelf hoe je het wilt. Je beslist zelf welke diensten je aanbiedt of producten je maakt, hoe je logo eruit ziet en waar je bankiert. Je kunt ook zelf kiezen of je geld nu uitgeeft of reserveert voor een later moment. Bijvoorbeeld of je een pensioen voor jezelf regelt. Hoe kun je pensioenreserve opbouwen als ondernemer, met een eenmenszaak of BV?

Als het goed is, maakt je onderneming elk jaar winst. Zo niet, dan moet je eerst daaraan werken, want zonder winst kun je ook niets reserveren. In een eenmenszaak vormt die winst je inkomen waarvan je de dagelijkse boodschappen betaalt en alle andere uitgaven doet. Als je in dienst bent bij je eigen BV, ontvang je je inkomen in de vorm van loon. Naast aan dagelijkse uitgaven kun je ook een deel van je inkomen besteden aan een reserve voor later.

 

Goed nieuws: nu minder belasting

Het goede nieuws is dat je die pensioenreserve niet meetelt bij je vermogen en dat je de stortingen (onder voorwaarden) van je inkomen kunt aftrekken waardoor je nu minder inkomstenbelasting betaalt. En nog meer goed nieuws: je bouwt dus een potje op waaruit je later, als je geen inkomen meer hebt uit je werk, elke maand wat geld kunt halen.

Zonder zo’n potje en een bedrijfspensioen krijg je na je pensionering alleen de AOW. Die is op dit moment € 1.460 bruto per maand voor een alleenstaande. En het geld in dat potje kun je ondertussen gebruiken voor duurzame investeringen. Over de latere uitkeringen uit dat potje betaal je trouwens wel gewoon inkomstenbelasting, maar het tarief daarvan is waarschijnlijk lager dan het tarief over je huidige inkomen.

 

Hoe zit het met de oudedagsreserve?

De mogelijkheid voor een ondernemer met een eenmenszaak om binnen de onderneming een oudedagsreserve aan te houden, is in 2022 afgeschaft. Dat verandert op zich niets aan wat hierboven staat: lijfrentestortingen in een pensioenregeling blijven (onder voorwaarden) aftrekbaar en je pensioenpotje telt niet mee bij je vermogen. Eén van die voorwaarden is dat je het geld ook echt in het potje stopt. Je moet dus geld over hebben voor de pensioenstorting.

De oudedagsreserve was een mogelijkheid om die storting uit te stellen. Een ondernemer kon alvast geld op papier apart zetten en van de winst aftrekken om het later te storten in een pensioenpotje. Die mogelijkheid is vervallen, waarbij het geld dat nu nog apart staat in de oudedagsreserve, apart mag blijven staan totdat je het gaat storten.

 

Is een pensioenreserve opbouwen interessant voor mij?

Een pensioenstorting doen en van je fiscaal inkomen aftrekken is dus alleen mogelijk als je voldoende winst hebt en ook echt geld over hebt voor de storting. Als je het dan fijn vindt om later, als je deels of helemaal gestopt bent met werken, meer inkomen te hebben dan alleen je AOW, is het interessant voor jou.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen om een reserve op te bouwen met meer of minder rendement en zekerheid. Banken en verzekeraars bieden dat aan; wij verwijzen voor de donkergroene duurzame variant naar Stan&Wende en voor de iets lichter groene naar Bright Pensioen.

Voor de mogelijke hoogte van de storting zijn wat berekeningen nodig. Die kan Fiducie voor je maken. Neem contact op!

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter