Heb jij al Algemene Voorwaarden?

Vorige week heb ik de laatste hand gelegd aan de Algemene Voorwaarden van mijn bedrijf. Natuurlijk, bijna niemand leest Algemene Voorwaarden. Ik ook niet, tenminste niet die lange, dichtgetimmerde documenten van de grootbedrijven. Meestal onbegrijpelijk en je kunt toch niet van ze winnen, als dat een keer nodig zou zijn. Maar die van andere zelfstandigen en kleine bedrijven lees ik meestal wel door. Omdat het een beeld geeft van het bedrijf of de mens waarmee ik zaken ga doen. En om te kijken hoe anderen dat doen.

Waarom moet je Algemene Voorwaarden hebben?

Er zijn natuurlijk ook formelere redenen om Algemene Voorwaarden te hebben. De belangrijkste is natuurlijk wel om je aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid als ondernemer in te kaderen en in te perken. Wat mag de klant van je verwachten en wat ook niet? Het is in het belang van beiden om daarover duidelijk te zijn, dat werkt prettiger. En ze dienen natuurlijk als leidraad mocht een opdracht eens niet soepel verlopen: wat gebeurt er als een klant ontevreden is of zelfs schade lijdt door jouw toedoen? Je wilt natuurlijk die schade vergoeden of de klant alsnog tevreden stellen maar liever wel zonder dat je bedrijf te gronde gaat…

 

Maak het fundament van je bedrijf steviger

Ik zocht een jurist en koos ervoor om zijn eerste voorstel grondig door te lezen en aan te passen aan mijn eigen wensen. Bij elke bepaling dwong ik mijzelf de vraag te beantwoorden of ik zo zou willen werken als hier beschreven stond en of ik als klant zo behandeld zou willen worden. Een volgend voordeel van het opstellen van Algemene Voorwaarden: je denkt goed na over hoe je wilt ondernemen, wat voor ondernemer je bent. Eigenlijk is dat ook zo wanneer je een van je bedrijfsprocessen in kaart brengt of je administratie probeert te digitaliseren: je maakt het fundament van je bedrijf steviger, alleen al door er gestructureerd over na te denken.

Kies een juridisch adviseur die bij je past

Zo ontstond een persoonlijk en zakelijk document, een uithangbord, dat ook juridisch een goed fundament biedt. Daarvoor vertrouw ik dan weer op mijn juridisch adviseur, Verweij in Rotterdam, met wie het prettig samenwerken was. En wiens Algemene Voorwaarden ik ook nauwkeurig doorgelezen heb. Ik heb overigens niet de illusie dat veel van mijn klanten dat met de mijne gaan doen. Maar het zou wel goed zijn, de samenwerking zou soepeler verlopen.

Algemene Voorwaarden kopiëren of delen?

Op een punt volgde ik mijn juridisch adviseur niet. Hij adviseerde de algemene voorwaarden niet te publiceren maar mee te sturen bij het eerste contact met een mogelijke klant. De reden daarvoor was dat anderen mijn algemene voorwaarden zouden kunnen kopiëren. Ach ja, als anderen mijn Algemene Voorwaarden zo goed vinden dat ze zelf willen gebruiken, waarom eigenlijk ook niet? De goede spullen delen, dat maakt ons samen beter! En dus: TADAAA!!

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter