Die paar uur meehelpen, stuur ik daar een factuur voor?

Nico-in-gesprek-4-min

Iemand vertelde mij deze week dat hij een ander een paar uur had geholpen met een incidenteel klusje. Die wilde daar best wat voor betalen, laten we zeggen 100 euro voor een dag klussen, en vroeg hem een verklaring te sturen dat hij de klus had gedaan en daarvoor deze vergoeding had ontvangen. De klusser heeft wel een onderneming (eenmanszaak) maar de klus had werkelijk niets te maken met de ondernemingsactiviteiten. Wat doe je in zo’n geval?

In dit geval is de klusser een resultaatgenieter. Hij kan inderdaad zo’n verklaring sturen, moet om verwarring met zijn activiteiten als ondernemer te voorkomen de vermelding “factuur” niet gebruiken en ook zeker niet refereren aan z’n onderneming. Wel vermeldt hij zijn BSN en adres. De betaling neemt hij op in de aangifte inkomstenbelasting onder “resultaat uit overige werkzaamheden”. Degene voor wie hij de klus verricht heeft, moet de betaling melden bij de Belastingdienst, meestal met een formulier IB-47.

Cruciaal is dus wel dat het klusje niets te maken heeft met de ondernemingsactiviteiten. Anders moet de klusser natuurlijk een factuur versturen (een meestal ook btw berekenen).

Zelf ook een vraag uit de praktijk stellen?

Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op!

Op de hoogte blijven over nieuws van Fiducie?

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter