Is er financiële ondersteuning voor mantelzorgende ondernemers?

De moeder van een ondernemer werd ziek en de ondernemer ging meer voor haar zorgen en regelen en vaker bij haar op bezoek. Hij verleent mantelzorg. Bijna een tweede bedrijf, vond hij. Werknemers kunnen (deels met behoud van salaris) kortdurend zorgverlof opnemen voor mantelzorgers. Wat is er eigenlijk voor ondernemers geregeld?

Ondersteuning van mantelzorgers valt onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en daarmee onder de gemeente. De specifieke ondersteuning door jouw gemeente vind je via de algemene Regelhulp; voor Rotterdam staat meer informatie op http://www.rotterdam.nl/mantelzorg. In het kort komt het erop neer dat er vooral ondersteuning in natura is, bv. hulp van vrijwilligers of zorgprofessionals of een parkeervergunning. Vrijwilligers inschakelen kan natuurlijk wel verlichting bieden: zij kunnen taken overnemen (en doen dat vaak ook graag) die jou veel tijd of energie kosten.

Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Volgens hen is er geen algemene vergoeding voor mantelzorgers en de regelingen die ze nog wel opsommen, gaan vooral over kinderen en andere inwonende gezinsleden (en niet over zieke moeders die nog zelfstandig wonen). Wel geven ze een overzicht van de vergoedingen voor mantelzorg die een aantal zorgverzekeraars bieden.

Ook in de inkomstenbelasting is er geen mogelijkheid tot extra aftrek van mantelzorgkosten (behalve als degene die de mantelzorg ontvangt tot hetzelfde huishouden behoorde) en in het belastingplan voor 2017 verandert dat ook niet.

 

Meer vragen? Neem vrijblijvend contact op! Zelf een vraag uit de praktijk stellen? Op de hoogte blijven?

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter