Wanneer heb ik een onderneming?

Nico-in-gesprek-4-min

Volgens de bedrijfseconomie is een onderneming een organisatie met als doel om, met behulp van arbeid en kapitaal, winst te behalen door langdurig deel te nemen in het economisch verkeer. Je hebt dus een onderneming als je (simpel gezegd) voortdurend goederen of diensten produceert en verkoopt aan wie dan ook en daarmee winst wil behalen.

Maar meestal bedoelen mensen met de vraag hierboven wanneer er speciale belastingregels gaan gelden voor de activiteiten die ze uitvoeren. De Nederlandse wet kent dan twee begrippen ‘onderneming’: er bestaan specifieke regels voor de winst die je behaalt met je onderneming en voor de economische waarde die je onderneming toevoegt.

Voor de belasting over de winst sluit de definitie van een onderneming in de wet bijna naadloos aan op die in de eerste alinea. Als je inderdaad met regelmaat geld verdient (en structureel winst maakt) door goederen of diensten in het openbaar (aan derden) te verkopen, heb je een onderneming en moet je deze inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Over de winst die je maakt met je onderneming betaal je dan belasting. Afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming is dit inkomstenbelasting (eenmanszaak, VOF) of vennootschapsbelasting (stichting, BV).

Daarnaast betaal je als ondernemer ook belasting over de toegevoegde waarde (btw oftewel omzetbelasting). Dat is vrij letterlijk de waardevermeerdering die ontstaat door het productieproces in jouw onderneming, oftewel de verkoopwaarde min de inkoopwaarde van je verkochte producten en diensten. De definitie van een onderneming die geldt voor de omzetbelasting, is een klein beetje anders: ook als je structureel verlies lijdt maar wel omzet draait, ben je ondernemer voor de btw.

Ondernemer ben je volgens de belastingdienst al snel. Dat wil niet zeggen dat je dan ook meteen belasting moet betalen. Er zijn allerlei vrijstellingen, kortingen en aftrekmogelijkheden voor kleine ondernemers. Wil je er meer over weten, neem vooral vrijblijvend contact op!

Zelf een vraag uit de praktijk stellen?

Op de hoogte blijven over nieuws van Fiducie?

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter