Hoe duurzaam zijn kleine adviesbureaus?

Zoals ik eerder schreef, onderzocht ik voor mijn HBO-scriptie Bedrijfsadministratie de afgelopen maanden hoe kleine adviesbureaus duurzaam ondernemen en daarover communiceren. Uit de gegevens verzameld onder de respondenten wil ik twee opvallende punten naar voren halen:

  • De kleinere bedrijven (1 – 10 werknemers) reageerden opvallend veel vaker dan de zzp’ers en de grotere bedrijven (11 – 50 werknemers) op mijn vragen en publiceerden vaker hun ambities en resultaten op het gebied van duurzaam ondernemen. Hoe zou dat komen?
  • Ik heb gevraagd op welke manier de respondenten duurzaam ondernemen in de praktijk brengen. De meesten zeggen dat zij het verwerken in hun adviesdiensten: ze besteden specifiek aandacht aan de maatschappelijk effecten van het advies, ze bieden een lager tarief bij opdrachten met een positief maatschappelijk effect of ze wijzen opdrachten af om morele redenen. Het duurzame ondernemen zit duidelijk minder in de relatie met de omgeving (sponsoring en invloed bijvoorbeeld). Dit terwijl uit de literatuur blijkt dat kleine bedrijven het juist moeten hebben van de relatie met de omgeving.
Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiƫle man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiƫle duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter