Trends in duurzaam ondernemen 3

Als sluitstuk van dit drieluik over de trends in duurzaam ondernemen, die de Antwerpse Management School onderzocht, de ontwikkelingen voor de manager of projectleider verantwoordelijk voor Duurzaam Ondernemen. Bij kleine bedrijven is dat vaak de directeur-eigenaar.

Hij of zij moet meer en meer de verschillende delen van de onderneming verbinden: bekend zijn met het businessmodel van de onderneming maar ook met de mogelijkheden die ‘duurzaam’ biedt. Duurzaamheid is immers steeds meer geïntegreerd in de bedrijfsstrategie. Wel moeten managers ervoor waken dat zij zich in hun professionele ambitie de onderneming duurzamer te maken niet te veel laten leiden door hun persoonlijke drijfveren de wereld te verbeteren.

Het grote verhaal over duurzaam ondernemen is er een van verbinden:

  • het verbindt People, Planet en Profit en verleden, heden en toekomst,
  • het brengt verschillende bedrijfsonderdelen samen en de binnen en buitenkant van de onderneming en
  • het verenigt ethiek en innovatie en bestaande en nieuwe businessmodellen.

Hiervoor zijn wel vernieuwingen nodig in de financiering van ondernemingen, in de vaardigheden van werknemers en in de curricula van managementopleidingen.

Er ontstaat zo een nieuw concept voor duurzaam ondernemen: de integrale waarde van een onderneming. Daarin zijn zowel financiële als niet-financiële waarden belangrijk, houden die elkaar in balans en inspireren ze elkaar.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter