Welke gegevens verzamel jij?

Nico-document-min

Grote kans dat jij in je onderneming persoonsgegevens verzamelt. Zoals ik mijn vorige nieuwsbericht schreef, is dat al zo als je met je klanten emailt of een nieuwsbrief verstuurt aan geïnteresseerden. Dus eigen alleen marktkooplui zonder adresboekje zijn de ondernemers die geen persoonsgegevens verzamelen. De wet die alle personen (zoals dus ook jou en mij) beschermt tegen misbruik van onze gegevens, heet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). De wet is al sinds 2016 van kracht, maar wordt vanaf nu gehandhaafd. Hoogste tijd dus om ermee aan de slag te gaan. Misschien een beetje laat, maar met jou zijn dat heel veel ondernemers met een klein bedrijf. En ik ook…!

Het begin: vastleggen welke gegevens jij verzamelt

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens de AVG mag een ondernemer persoonsgegevens verzamelen als daar een goede reden voor is, als de ondernemer kan laten zien welke gegevens hij of zij verwerkt en de persoon zijn of haar gegevens kan veranderen of verwijderen. De goede reden besprak ik de vorige keer. Nu gaat het erom een basis te leggen: een overzicht van de gegevens die je onderneming verwerkt. Dat heet volgens de wet een register van verwerkingsactiviteiten. Elke organisatie die structureel persoonsgegevens vastlegt, moet zo’n register hebben. Het invullen van het register is even een klus maar er zijn wel stappenplan en voorbeelden die je op weg helpen. Misschien heeft je branche-organisatie er eentje geschikt voor jou. Anders kun je advies vragen bij verschillende bedrijven of gratis een voorbeeld downloaden, bv. van SoftwareZaken.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter