Witwassen en geldstromen: de Wwft en ondernemen

fiducie - financieel duurzaam - wwft wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme

Wtf: de Wwft?

Een wat flauwe woordgrap, die vast al eerder is gemaakt. Maar wat is de Wwft?

De Wwft is een van die minder mooie letterwoorden uit de Nederlandse regelgeving. De afkorting staat voor de “Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme“.

In de afgelopen jaren is die wet (in Europees verband) opgetuigd om de overheden meer grip te geven op geldstromen die terrorisme zouden kunnen financieren of waarmee belasting zou kunnen worden ontdoken.

 

Wat merk ik als kleine ondernemer van de Wwft?

Zelf hoef je weinig te doen om je aan deze wet te houden. Maar jouw administrateur (zoals Fiducie) en andere instellingen vragen gegevens van je op. Zij houden in de gaten of jouw geld niet gebruikt wordt of kan worden voor terrorisme of witwassen.

Het in de gaten houden betekent dat we letten op:

  • grote contante betalingen en op transacties met staten met een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme (*).
  • op specifieke risico’s in de sector waar jouw bedrijf actief is
  • jouw mening over naleving van wet- en regelgeving.

De gegevens die we vastleggen, zijn er vooral op gericht om in kaart te brengen wie precies profiteert van je bedrijf. Dus we stellen jouw (wettelijke) identiteit vast en wie eigenaar is. Bij een eenmenszaak is dat vaak super simpel, bij een BV kan dat al ingewikkelder worden.

(*) Op de lijst van de EU staan sinds oktober 2020 de volgende staten: Afghanistan, de Bahamas, Barbados, Botswana, Cambodja, Ghana, Irak, Iran, Jamaica, Jemen, Mauritius, Mongolië, Myanmar, Nicaragua, Noord Korea, Oeganda, Pakistan, Panama, Syrië, Trinidad en Tobago, Vanuatu, Tunesië, Zimbabwe.

 

Het gaat erom dat wij en onze klanten integer werken

 

Is een administrateur verplicht om mij in de gaten te houden?

Wij als financiële dienstverleners zijn verplicht volgens de Wwft deze gegevens vast te leggen. Je zult, als het goed is, geen administrateur vinden die deze regels niet volgt. En als ze het niet doen is het misschien tijd een andere te zoeken…

 

Gaat het alleen om voorkoming van terrorisme?

Nee, het gaat er ook om dat wij en onze klanten integer werken.

Dat klinkt misschien beangstigend, want wie is zonder zonde? Niemand, zeg ik dan maar.

Bijna iedereen komt wel eens in de verleiding een extra bonnetje te boeken of bepaalde regels die onterecht of ingewikkeld voelen, niet (helemaal) te volgen. Maar het gaat om de intentie om integer te zijn (en die daarna wel in de praktijk te brengen uiteraard :-)).

Mijn visie is dat wij met z’n allen de samenleving en de maatschappij vormen en dus ook ervoor moeten zorgen dat die samenleving kan blijven functioneren.

We kunnen het op punten niet eens zijn en we mogen ons protest laten horen. Ook zijn veel afspraken multi-interpretabel, maar ons doel zou moeten zijn dat we het samen voor elkaar moeten krijgen.

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter