De btw aftrek: vraag de btw over je inkopen terug!

btw aftrek van je inkopen aangeven bij jouw btw aangifte belastingdienst

Zelf je btw aangifte doen: het is niet moeilijk! Je moet wel een beetje handig zijn met je financiële administratie en er natuurlijk tijd voor en zin in hebben. Een programma als MoneyBird kan je daar aardig op weg bij helpen.

Als je zelf (kwartaal) aangifte gaat doen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hierover schreef ik een aantal blogs, bijvoorbeeld in mijn blog over het zelf doen van je btw.

Deze blog gaat specifiek over de btw aftrek: wat het is en waar je op moet letten.

Wat is de btw aftrek?

Over je verkopen van producten of diensten bereken je vaak btw die je moet afdragen aan de Belastingdienst. Hiervan trek je de btw af die je zelf moest betalen toen je inkoopfacturen betaalde. Dat is de voorheffing of voorbelasting. Het btw-bedrag staat op die facturen – zo niet, dan mag je het ook niet aftrekken. Ook niet als de factuur niet gericht is aan jouw bedrijf of niet voldoet aan de andere factuureisen. Vraag je leverancier gerust om een correcte factuur!

Mag je de btw die op een bonnetje staat aftrekken?

Mag je dan de btw niet aftrekken als je geen correcte inkoopfactuur hebt? Nee, maar voor bedragen tot 100 euro mag de leverancier wel een vereenvoudigde factuur opmaken. In de volksmond heet dat een bonnetje. Daarop staan in ieder geval de naam en het adres van de leverancier, de datum, de geleverde goederen of diensten, het bedrag en het btw-bedrag. En als dit voor bedragen tot 100 euro dus een correcte factuur is, dan mag je ook de btw ervan aftrekken. Het moet wel duidelijk zijn dat jij deze kosten betaald hebt, bv. van je zakelijke bankrekening of als je contant betaalt met een sluitend kasboek.

Wanneer telt een factuur mee voor mijn btw aangifte?

Als je in je administratie het factuurstelsel gebruikt, neem je in je btw-aangifte de facturen op die gedateerd zijn in de periode waarover je aangifte doet. Dus in de aangifte over het derde kwartaal de facturen met een datum tussen 1 juli en 30 september. Dat geldt zowel voor de inkoopfacturen als voor de verkoopfacturen.

Als je het kasstelsel gebruikt, trek je de btw af over de uitgaven die je ook echt betaald hebt in de aangifteperiode. Ook dan blijft gelden dat dat alleen kan met een correcte inkoopfactuur. Het kasstelsel moet je gebruiken als je voor meer dan 90% aan particulieren levert en sowieso als je een (web)winkel of horecabedrijf hebt, fietsenmaker bent of behanger. Of een vergelijkbare onderneming hebt op de lijst van de Belastingdienst.

Inkopen uit het buitenland

Over een aantal diensten uit het buitenland hoeft de leverancier geen btw te berekenen aan ondernemers. Dat is bijvoorbeeld zo als je een licentie koopt van een softwarebedrijf in Ierland zoals Microsoft of Google. De btw is verlegd naar de afnemer. Dat betekent dat jij de btw over die dienst moet afdragen aan de Nederlandse Belastingdienst. Tegelijkertijd mag je de btw weer aftrekken in de voorheffing. Het btw-bedrag komt dus twee keer voor in je aangifte, zowel + als -. Als je digitale administratie goed is ingericht, gaat dit vanzelf. Anders vul je de af te dragen btw op het aangifteformulier in bij rubriek 4b en de terug te vragen btw bij rubriek 5b. Lees meer over die rubrieken en het aangifteformulier in mijn blog btw zelf doen.

Meer tips en blogs over btw aangifte doen?

Als je zelf aan de slag wilt, vind je in mijn blog op deze site veel goede tips. Anders kun je hulp vragen aan een professional.

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter