Happy Planet Professionals houden elkaar scherp

duurzaam ondernemen en financieel duurzaam ondernemen

Vrijwel sinds de start van Fiducie, ben ik lid van de Happy Planet Professionals, het netwerk van zelfstandigen en kleine bedrijven met een duurzame missie. Juist in deze drukste tijden van het jaar, helpt mijn lidmaatschap mij om mijn eigen ambities op het gebied van duurzaam ondernemen voor ogen te houden.

 

Wie zijn de Happy Planet Professionals?

De Happy Planet Professionals zijn helemaal mijn wereld. Alle ongeveer 150 leden dragen hun missie actief uit en willen continu leren hoe zij hun duurzame ondernemerschap kunnen verbeteren. Bij het lidmaatschap hoort dat je jaarlijks in kaart brengt hoe jouw bedrijf bijdraagt aan een duurzame en eerlijke wereld en wat je plannen zijn om je impact verder te verbeteren. Deze review bespreek je vervolgens met een van de andere leden.

 

Onlangs mocht ik het bedrijf van Merel Segers “reviewen”, Merel Segers Duurzaamheid: analyse en communicatie. Heel leuk, want onderzoeken en beoordelen van duurzaam ondernemerschap is precies wat Merel elke dag doet. Haar klanten zijn vooral grote bedrijven en organisaties. Zij analyseert hun duurzaamheid, op basis van de CO2-uitstoot van hun productie en van kengetallen die zij toch al bijhouden. 

 

Duizend euro uitgeven bij de Action

Tijdens een ledenbijeenkomst van de Happy Planet Professionals gaf zij een presentatie over haar werkwijze. Ook berekenden we tijdens die bijeenkomst onze eigen (persoonlijke) verborgen impact. Een deel van de impact werd daarin bepaald door het bedrag dat je besteedt aan spullen.

In mijn gesprek met Merel kwam ik daarop terug. Natuurlijk is de hoogte van je besteding aan spullen een indicator – wie meer spullen koopt, heeft meestal een grotere ecologische voetafdruk. Maar dat criterium is niet erg nauwkeurig. Het maakt nogal een verschil of je voor 1000 euro aan spullen koopt bij de Action of bij een duurzame woonwinkel als Van Binnen. Merel gaf aan dat er in de ‘big data’ van grote organisaties wel een verband te ontdekken is en dat zij dit gebruikt als startpunt voor een gesprek met haar klanten. Het grappige is, dat Merel wel degelijk stil staat bij waar zij zelf haar geld uitgeeft: in haar review staat dat zij duurzaam bankiert (bij Triodos Bank) en verzekeringen afsluit. Ook heeft ze een duurzame provider.

 

De duurzame ambities van Fiducie

Binnenkort is het mijn beurt en die van Fiducie gereviewd worden voor het lidmaatschap van Happy Planet Professionals van 2021. Mijn gesprek met Merel herinnert mij wel weer aan de waarde van een netwerk: je leert van elkaar. Door met een kritische blik naar Merels bedrijf te kijken, kijk ik ook weer naar mijn eigen duurzame ambities. Naar aanleiding hiervan heb ik besloten om weer meer aandacht besteden aan regionale samenwerking en naar de duurzaamheid van mijn leveranciers. Zo heb ik Moneybird, het online boekhoudprogramma dat ik veel gebruik, gevraagd naar hun MVO-beleid. Wordt vervolgd, kortom.

 

Word ook lid van Happy Planet Professionals en laat je door gelijkgestemde ondernemers adviseren. 

 

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter