Olaf Ouwerkerk: een sociale werkplaats in huis

rotterdammertjes Olaf Ouwerkerk klant van Fiducie - financieel duurzaam ondernemen in Rotterdam

Klant aan het woord: Olaf Ouwerkerk van Rotterdammertjes

“Als mijn snoep niet vegan is, laat ik een groot deel van de markt liggen”

Het was niet hun gezamenlijk duurzame missie, die Olaf Ouwerkerk en Fiducie bij elkaar bracht, maar een heel positieve referentie van iemand uit Olafs netwerk – zoals hij zelf zijn vriendin en schoonzus naar Fiducie heeft verwezen.

“Wat versta je onder duurzaamheid?”, vraagt hij in antwoord op de vraag wat hij daarmee heeft.

“Ik hecht belang aan een wereld die een fijne plek is om in te leven en als ik iets kan doen om daaraan bij te dragen, dan doe ik dat.” 

 

Maar aan “duurzaamheid voor de bühne” heeft Olaf, snoepproducent met een achtergrond in marketing en sales, een broertje dood.

Hij werd ondernemer toen de Rotterdamse snoepjes die hij drieënhalf jaar geleden op de markt bracht, Rotterdammertjes, in een klap een hit werden. Niet meer dan logisch vindt hij om alleen met Rotterdamse producenten samen te werken, recyclebare verpakkingsmaterialen te gebruiken en geen dierlijke producten te verwerken in de eet- en drinkwaren die hij verkoopt.

“Die zijn dus vegan en, daarmee, halal. Eerlijk gezegd niet in de eerste plaats uit principe, maar omdat de markt dat vraagt. Zou ik varkensgelei gebruiken, wat nog steeds in veel snoep zit, dan zou ik een markt van tienduizenden laten liggen.”

 

olaf ouwerkerk Rotterdammertje is klant bij Fiducie en besteedt zijn boekhouding uit.

Sociale werkplaats in huis

Wat wel principekwesties zijn geworden, is dat hij zijn magazijn sinds oktober een inpandige sociale werkplaats heeft en dat hij, waar dat past, met zijn producten, een duidelijke, ideële boodschap overbrengt.

“Ik heb van begin af aan met sociale werkplaatsen samen gewerkt, ook omdat ik anders niet uitkwam. Maar toen ik zag wat dat voor mensen betekent, kreeg ik er vooral ook veel plezier in om samen te werken met jongens en meisjes, dames en heren die elders niet aan het werk komen.”

Acht nieuwe collega’s vouwen en vullen nu zijn verpakkingen.

“Ik zie het als mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om, ook voor hen, een goede, sociale, werkgever te zijn.”

 

Risico’s nemen hoort bij ondernemen

Olafs boodschappen passen prima bij Fiducie: “Rotterdam is een stad om trots op te zijn” en, bij zijn regenboogsnoepje dat het vooral in de VS heel goed doet, “maak de wereld kleurrijker, in plaats van elkaar te bevechten.”

Maar over zijn aanpak als ondernemer, raakt Olaf volgens eigen zeggen weleens met Nico en Zohra in discussie. “Risico’s nemen hoort voor mij bij ondernemen. Nico speelt meer op zeker. Hij is heel secuur en stelt vragen, bijvoorbeeld over uitgaven die wat mij betreft zakelijk zijn, maar voor de Belastingdienst volgens hem misschien niet.

Zohra kan streng zijn over bonnetjes die ontbreken of uitgaven die ik verkeerd geboekt heb. Ik ben niet gestructureerd en heb een soort natuurlijke aversie tegen administratief werk. Dus als zij mij vraagt om iets uit te zoeken, dan zie ik altijd wel ergens business liggen waar mijn aandacht eerder naartoe gaat.”

 

Rotterdammertjes Fiducie financieel duurzaam adviseert Olaf Ouwerkerk

Administratie op orde

Ondertussen vindt Olaf het wel belangrijk dat zijn administratie en bedrijf op orde zijn en is hij superblij met de manier waarop Nico en zijn team daarvoor zorgen.

Zij doen de BTW-aangiften, stellen jaarcijfers op en doen zijn IB-aangiften.

“Ik zie dat zij alles met zorg behandelen en goede afwegingen maken. Bovendien heb ik een à twee keer per jaar een gesprek met Nico over hoe het ervoor staat en voor advies, heel fijn. Eerdere jaren ging dat over de keuze tussen een auto aanschaffen of zakelijk leasen en, in coronatijd, over eisen aan het thuiskantoor, waar ik als werkgever op moest toezien.

Dingen die ik natuurlijk ook zelf zou kunnen uitzoeken, maar Nico heeft een grote klantengroep en er is altijd wel iemand voor me geweest met een zelfde vraag. Via hem krijg ik de informatie dus veel eerder.  

 

Van eenmanszaak naar B.V.?

Nu adviseert Nico me over mijn plan om mijn eenmanszaak om te vormen tot een BV. Dat wil ik onder andere omdat ik steeds meer zaken doe in het buitenland en dat overal andere regels gelden. Ik loop zo meer risico’s en die wil ik kunnen spreiden.

Met een eenmanszaak kan dat niet echt, dus als mijn zaak failliet gaat, sleep ik mijn gezin mee in de problemen. Dat wil ik niet. Bij zo’n overstap komt veel kijken, dus het eerste deel van Nico’s advies is om er de tijd voor te nemen.

Het vierde kwartaal is in mijn branche de tijd waar alles om draait, dus niet het moment voor een ingrijpende verandering. We bereiden dat nu dus rustig voor, om die stap in 2022 te kunnen zetten.”

 

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Anke Welten

Laat een reactie achter