Heb ik een accountant nodig?

Groene-Pepers-min

In de meeste gevallen niet.

Een accountant is opgeleid om de financiële verslagen van een onderneming te controleren op juistheid. Hij of zij kan ze ook zelf opstellen (maar dan mag hij of zij ze natuurlijk niet meer zelf controleren). Ook andere financieel specialisten zoals boekhouders, administrateurs en adviseurs kunnen een financieel verslag of jaarrekening opstellen maar alleen de accountant mag een accountantsverklaring afgeven waarin staat of het verslag een juiste weergave van de werkelijkheid is. Accountant is een wettelijk beschermde titel die alleen personen met een bepaalde opleiding mogen voeren.

Je hebt dus een accountant nodig als je een accountantsverklaring nodig hebt. En wettelijk gezien hebben kleinere rechtspersonen (bv’s, nv’s) een vrijstelling van de plicht om de jaarrekening te laten controleren. Klein is je bv als je omzet minder dan 8,8 miljoen euro is, je balanstotaal lager dan 4,4 miljoen euro en je hebt minder dan 50 werknemers. Dat zal dus voor veel bv’s gelden. Voor ondernemingen die niet in een rechtspersoon zijn ondergebracht (zelfstandigen) geldt sowieso geen verplichting om de jaarrekening te laten controleren. Wel zijn er nog een aantal specifieke situaties waarin een accountantsverklaring vereist is, bv. als je een eenmanszaak wilt omvormen tot een bv.

Wat heb je dan wel nodig?

Om genoeg financieel voordeel uit je bedrijf te halen (ervan te kunnen leven, een goed inkomen te verdienen met je werk) heb je grip op je financiën nodig. Je moet dus overzicht houden op wat erin komt en eruit gaat, kortom je administratie bijhouden. Dat kan een boekhouder of administrateur ook en misschien wel beter dan een accountant, omdat de blik van een administrateur vaak meer gericht is op de praktijk dan op de controle. Of wellicht kun je het zelf goed, met ondersteuning van die boekhouder of administrateur. Met goede (online) software, afspraken en wat discipline hoeft de financiële administratie en daarmee jouw grip op je onderneming niet moeilijk te zijn!

Ik ben geen accountant maar ik kan wel jou helpen je administratie en daarmee je bedrijf op orde te brengen en te houden!Contact met Fiducie

Nico Verzijden

Wil je meer grip op je groei?

Kies dan nu voor meer Fiducie in je bedrijf en krijg meer grip op je groei!

Nico Verzijden

Ik ben Nico Verzijden, financieel strateeg met een hart voor duurzame voeding, jarenlange ervaring in de duurzame wereld en als financiële man bij kleine bedrijven. Ik wil de financiële duurzaamheid van kleine (ecologisch of sociaal) duurzame bedrijven verbeteren omdat goed omgaan met de aarde en met elkaar, beter is voor iedereen en dat vind ik belangrijk.

Laat een reactie achter